Tips & funktioner
Hur man fabriksåterställer inställningar på Windows 10/11
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Om du återställer inställningarna i din Windows-dator kan du lösa många problem och förbättra prestandan. Så här gör du en fabriksåterställning i Windows 10 och 11 utan att dina filer påverkas.

Windows 10:

1. Öppna Inställningar: Klicka på Start-knappen och välj sedan "Inställningar" (kugghjulsikonen).

2. Gå till Uppdatering och säkerhet: Välj "Uppdatering och säkerhet" och sedan "Återställning."

3. Starta återställning: Klicka på "Kom igång" under "Återställ den här datorn." Välj "Behåll mina filer" för att återställa utan att förlora personliga filer.

Windows 11:

1. Åtkomst till inställningar: Tryck på Win + I eller välj Inställningar från Start-menyn.

2. Hitta återställningsalternativ: Navigera till "System" > "Återställning" och klicka på "Återställ datorn."

3. Välj att behålla filer: Välj "Behåll mina filer" för en återställning som bevarar dina personliga filer.

Viktiga anmärkningar:

• Se till att din enhet är inkopplad under återställningen.

• Även om dina filer kommer att sparas är det klokt att säkerhetskopiera viktiga data i förväg.

• Återställningsprocessen installerar om Windows, tar bort appar och inställningar men behåller personliga filer.

• Denna metod återupplivar ditt system samtidigt som dina dokument och media skyddas.