Kom igång
Aktiveringsguide - Windows 11 Home & Pro
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

I den här guiden visar vi dig hur du installerar och aktiverar Windows 11. Klicka på någon av knapparna nedan för att välja din startpunkt:

Installera Windows 11 med en USB-enhet

I den här guiden förklarar vi hur du installerar om Windows 11 med hjälp av ett USB-minne. Se till att du har ett USB-minne på 8 GB eller större, och var medveten om att innehållet kommer att raderas. Vi rekommenderar starkt att du säkerhetskopierar alla filer på en extern hårddisk eller en molntjänst innan du fortsätter.

STEG 1: Besök Microsofts nedladdningssida

Klicka här för att besöka Microsofts officiella sida för att ladda ner Windows 11.

STEG 2: Ladda ner Media Creation Tool

Välj Ladda ner för att hämta Media Creation Tool, som är nödvändigt för att skapa installationsfiler för Windows 11.

STEG 3: Öppna verktyget

Starta programmet när nedladdningen är klar.

STEG 4: Acceptera licensvillkoren

För att fortsätta, acceptera licensvillkoren genom att klicka på Acceptera. Installationsprocessen fortsätter efter detta steg.

STEG 5: Välj språk

Välj önskat språk och klicka på Nästa för att fortsätta.

STEG 6: Installera på USB-minne

Ange att du vill skapa installationsfilen för Windows 11 på en USB-enhet och klicka sedan på Nästa.

STEG 7: Välj USB-enhet

Välj din USB-enhet i listan över flyttbara enheter och klicka på Nästa.

Kom ihåg att USB-minnet ska vara tomt, eftersom alla filer på det raderas automatiskt under denna process!

STEG 8: Vänta på nedladdningen

Windows 11-verktyget kommer att laddas ner till din USB-enhet, vilket kan ta lite tid. Vänta tålmodigt tills processen är klar.

STEG 9: Slutför

När nedladdningen är klar är ditt USB-minne klart för installation. Klicka på Slutför för att fortsätta.

Installation - Anslut USB-minnet till datorn

Du är nu redo att installera Windows 11 på din dator med hjälp av USB-minnet. Följ stegen nedan för att slutföra installationsprocessen.

STEG 1: Stäng av datorn och anslut USB-minnet

Börja med att stänga av datorn. Sätt i USB-minnet i en av datorns USB-portar och slå sedan på datorn.

Installationen bör starta automatiskt så att du kan gå vidare till steg 2. Om den inte gör det, följ dessa steg för att instruera datorn att starta från USB-minnet:

1. Slå på datorn och tryck omedelbart på en av följande tangenter upprepade gånger: ESC, DELETE, F2, F10, F11 eller F12. Den specifika tangenten varierar mellan olika datorer men är vanligtvis F11 eller F12. Tryck flera gånger på tangenten för att komma åt moderkortets inställningar, det s.k. BIOS. Du bör se en indikation på vilken knapp du ska trycka på på skärmen när datorn är i startprocessen.

2. I BIOS letar du upp Boot Priority eller Boot Order, som vanligtvis finns i menyn Settings.

3. Klicka på Boot Option och välj USB-enheten som startenhet.

4. Avsluta BIOS och starta om datorn genom att välja Exit och Save Settings.

Om du inte kan identifiera vilken knapp som aktiverar BIOS rekommenderar vi att du kontaktar datortillverkaren, söker på nätet eller läser i datorns användarhandbok.

STEG 2: Välj språk, tid och valutaformat

Välj språk-, tids- och valutaformat samt tangentbordslayout för Windows 11. Klicka på Nästa och välj sedan Installera nu.

STEG 3: Klicka på Installera

Klicka på knappen Installera för att fortsätta.

STEG 4: Ange produktnyckeln

När du ombeds ange din produktnyckel anger du den licensnyckel som vi skickade via e-post. Klicka på Nästa för att fortsätta.

STEG 5: Välj operativsystem

Välj önskat operativsystem för din dator, antingen Windows 11 Home eller Windows 11 Pro, baserat på den nyckel du köpte från oss. Klicka på Nästa för att fortsätta.

I vissa fall kanske du inte har möjlighet att välja operativsystem, vilket kan bero på ditt tidigare operativsystem. Oroa dig inte, du kommer fortfarande att kunna aktivera din licensnyckel när installationen är klar.

STEG 6: Acceptera licensvillkoren

För att fortsätta ska du acceptera licensvillkoren genom att markera rutan bredvid "Jag accepterar licensvillkoren" och sedan klicka på Nästa.

STEG 7: Välj installation

Välj Anpassad: Installera Windows (Avancerat).

STEG 8: Välj hårddisk

Välj en tom hårddisk att installera Windows 11 på och klicka på Nästa för att påbörja installationen.

Om du behöver använda en icke-tom hårddisk väljer du hårddisken och klickar på Radera eller Formatera. Välj sedan hårddisken och klicka på motsvarande knappar nedanför den.

Färdig!

Installationsguiden kommer nu att börja överföra Windows-filer till din dator. Denna process kan variera beroende på ditt system och kan ta lite tid.

När installationen är klar startar datorn om. I vissa fall kan du fastna i en startloop där systemet försöker återgå till installationsprocessen. Detta kan inträffa om systemet försöker läsa från USB-enheten i stället för från hårddisken där operativsystemet installerades. Om detta händer tar du bort USB-enheten och startar om datorn.