Kom igång
Aktiveringsguide - Windows 10 Home & Pro
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

I den här guiden visar vi dig hur du installerar och aktiverar Windows 10. Klicka på någon av knapparna nedan för att välja din startpunkt:

Installera Windows 10 med en USB-enhet

I den här guiden förklarar vi hur du gör en ren installation av Windows 10 med hjälp av ett USB-minne. Se till att du har ett USB-minne på 8 GB eller större, och var medveten om att innehållet kommer att raderas. Vi rekommenderar starkt att du säkerhetskopierar alla filer på en extern hårddisk eller en molnlagringstjänst innan du fortsätter.

STEG 1: Ladda ner Windows 10

Klicka här för att besöka Microsofts officiella sida för nedladdning av Windows 10.

STEG 2: Öppna verktyget

När filen har laddats ner till din dator högerklickar du på den och väljer Öppna för att starta verktyget.

STEG 3: Acceptera licensvillkoren

Klicka på Acceptera för att godkänna verktygets licensvillkor och fortsätta med processen.

STEG 4: Skapa installationsmedia

Välj Skapa installationsmedia och klicka sedan på Nästa.

STEG 5: Välj språk

Välj önskat språk, utgåva och arkitektur. De rekommenderade inställningarna för de flesta datorer är engelska som språk, Windows 10 som utgåva och 64-bitars (x64) som arkitektur. När du har gjort dina val klickar du på Nästa.

STEG 6: Installationsfil på USB-minne

Välj alternativet att skapa installationsfilen för Windows 10 på USB-minnet och klicka sedan på Nästa.

STEG 7: Välj USB-enhet

En lista över tillgängliga enheter, inklusive ditt USB-minne, visas. Välj ditt USB-minne och klicka på Nästa.

Kom ihåg att alla befintliga filer på USB-minnet kommer att raderas under denna process. Se till att säkerhetskopiera dem om du inte vill förlora viktiga data!

STEG 8: Vänta på nedladdningen

Windows 10-verktyget kommer nu att laddas ner till din USB-enhet. Denna process kan ta lite tid, så vänligen vänta tålmodigt tills den är klar.

STEG 9: Slutför

USB-minnet är nu förberett för installation. Klicka på Slutför och gå vidare till nästa steg.

Installation - Anslut USB-minnet till datorn

Du är nu redo att installera Windows 10 på din dator. Följ stegen nedan för att slutföra installationsprocessen med hjälp av ditt USB-minne.

STEG 1: Stäng av datorn och anslut USB-minnet

Börja med att stänga av datorn. Sätt i USB-minnet i en av datorns USB-portar och slå sedan på datorn.

Installationen bör starta automatiskt så att du kan gå vidare till steg 2. Om den inte gör det, följ dessa steg för att instruera datorn att starta från USB-minnet:

1. Slå på datorn och tryck omedelbart på någon av följande tangenter upprepade gånger: ESC, DELETE, F2, F10, F11 eller F12. Den specifika tangenten varierar mellan olika datorer men är vanligtvis F11 eller F12. Tryck flera gånger på tangenten för att komma åt moderkortets inställningar, det s.k. BIOS. Du bör se en indikation på vilken knapp du ska trycka på på skärmen när datorn är i startprocessen.

2. I BIOS letar du upp Boot Priority eller Boot Order, som vanligtvis finns i menyn Settings.

3. Klicka på Boot Option och välj USB-enheten som startenhet.

4. Avsluta BIOS och starta om datorn genom att välja Exit och Save Settings.

Om du inte kan identifiera vilken knapp som aktiverar BIOS rekommenderar vi att du kontaktar datortillverkaren, söker på nätet eller läser i datorns användarhandbok.

STEG 2: Välj språk, tid och valutaformat

Välj nu språk, tid, valutaformat och tangentbordslayout för Windows 10. Klicka på Nästa och sedan på Installera nu.

STEG 3: Installera

Klicka på Installera nu för att fortsätta.

STEG 4: Ange produktnyckeln

Ange den produktnyckel som skickades till dig via e-post när du blir ombedd att göra det. Klicka på Nästa för att fortsätta.

STEG 5: Välj ditt operativsystem

Välj önskat operativsystem för din dator, antingen Windows 10 Home eller Windows 10 Pro, baserat på den nyckel du köpte från oss. Klicka på Nästa för att fortsätta.

I vissa fall kanske du inte har möjlighet att välja mellan Home eller Pro, vilket kan bero på ditt tidigare operativsystem. Oroa dig inte, du kommer fortfarande att kunna aktivera din licensnyckel när installationen är klar.

STEG 6: Välj installation

Välj den installationstyp du vill utföra. För en ny installation väljer du "Anpassad: Installera endast Windows Advanced."

STEG 7: Välj hårddisk

Välj en tom hårddisk att installera Windows 10 på och klicka på Nästa för att påbörja installationen.

Om du behöver använda en icke-tom hårddisk väljer du enheten och klickar på Radera eller Formatera. Välj sedan hårddisken och klicka på motsvarande knappar nedanför den.

Färdig!

Installationsguiden kommer nu att börja överföra Windows-filer till din dator. Hur lång tid denna process tar beror på din maskinvara.

När installationen är klar startar datorn om. I vissa sällsynta fall kan du fastna i en startloop där systemet försöker återgå till installationsprocessen. Detta kan inträffa om systemet försöker läsa från USB-enheten i stället för från den hårddisk där operativsystemet installerades. Om detta händer tar du bort USB-enheten och startar om datorn.