Tips & funktioner
Hur man hittar datorspecifikationer (Mac & Windows)
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

För Windows:

Snabbt tips:

Tryck på knappen ovan för att komma åt Om-inställningarna direkt (fungerar endast på Windows 10 & 11)

1. Öppna Start-menyn: Klicka på Windows-ikonen längst ned på skärmen. Detta öppnar Start-menyn.

2. Skriv "Systeminformation": Skriv "Systeminformation" i sökfältet och klicka på det matchande resultatet. Detta öppnar fönstret "Systeminformation".

3. Granska specifikationerna: I fönstret "Systeminformation" visas en sammanfattning av datorns specifikationer, inklusive operativsystem, processor, installerat minne (RAM), systemmodell och systemtyp.

4. Utforska ytterligare detaljer: Om du vill visa mer detaljerad information om maskinvarukomponenterna kan du expandera kategorierna i det vänstra sidofältet. Några vanliga kategorier är "Maskinvaruresurser", "Komponenter" och "Programvarumiljö". Klicka på en kategori för att visa relaterade specifikationer.

Du kan också ange "Om" i sökfältet, vilket leder dig till specifikationerna för din dator.

För MacOS:

1. Klicka på Apple-ikonen: Leta reda på Apple-logotypen i det övre vänstra hörnet av skärmen och klicka på den. Då öppnas en rullgardinsmeny.

2. Välj "Om den här Macen": I rullgardinsmenyn klickar du på "Om den här Macen". Ett nytt fönster öppnas med specifikationerna för din Mac.

3. Granska specifikationerna: På fliken "Översikt" visas din Macs modell, processor, minne, grafik och serienummer. Om du vill ha mer information klickar du på knappen "Systemrapport", som öppnar fönstret "Systeminformation".

4. Utforska ytterligare detaljer: I fönstret "Systeminformation" kan du se detaljerade specifikationer för maskinvarukomponenter, t.ex. lagrings-, minnes- och nätverksinställningar. Använd det vänstra sidofältet för att navigera mellan olika kategorier.