Windows FAQ
Windows 11 Home vs Pro - Vilka är skillnaderna?
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

I den här artikeln guidar vi dig genom de olika versionerna av Windows 11 och förklarar deras skillnader och konsekvenser för att hjälpa dig att fatta ett välgrundat beslut.

I slutet av denna omfattande guide vill vi att du ska veta exakt vilken Windows 11-utgåva som passar dina behov bäst.

Windows 11 Home vs Pro: Vad är skillnaden?

Den senaste Windows-versionen utlovar en omfattande uppgradering från sin föregångare och ger olika fördelar för användarna. Även om Windows 11 Home och Pro delar många funktioner har de också några betydande skillnader, som vi kommer att beskriva nedan.

Begränsningar för hårdvara

Windows 11 Home har stöd för upp till 128 GB RAM-minne och en enda processor, medan Pro-användare kan ha upp till 2 TB RAM-minne och dubbla processorer. De flesta användare behöver inte oroa sig för att nå Homes hårdvarugränser, men om ditt system överskrider dem kommer Pro att erbjuda en betydligt snabbare upplevelse.

Lokalt konto

Microsoft har ändrat inloggningsprocessen i Windows 11. Home-användare måste logga in med ett Microsoft-konto för att slutföra den första installationen, medan Pro-användare kan skapa ett lokalt konto som kringgår kraven på Microsoft-konto och konstant internetanslutning.

Funktion för enhetskryptering med BitLocker

Pro-användare har tillgång till BitLocker-kryptering, en funktion som inte är tillgänglig för Home-användare. BitLocker krypterar alla filer på din hårddisk, vilket garanterar datasekretess och skyddar din information även om din dator blir stulen.

Hyper-V

Windows 11 Pro har stöd för Hyper-V, vilket gör att användare kan skapa virtuella maskiner på sina datorer. Alternativa virtualiseringsprogram som VirtualBox och VMWare är tillgängliga för hemanvändare men saknar samma nivå av funktioner och prestanda som Hyper-V.

Redigeraren för grupprinciper

Grupprincipredigeraren, ett kraftfullt verktyg för hantering av Windows-inställningar, är exklusivt för Pro-användare. IT-administratörer kan använda den för att begränsa åtkomsten till specifika program, inaktivera maskinvarukomponenter och göra andra ändringar på låg nivå i operativsystemet.

Windows informationsskydd (WIP)

Windows 11 Pro erbjuder extra säkerhetsfunktioner som Windows Information Protection (WIP), som hjälper till att hålla privat- och arbetsdata åtskilda, vilket minskar risken för oavsiktlig dataläckage.

Förbättrade funktioner för företagshantering i Windows 11 Pro

Windows 11 Pro erbjuder extra funktioner för företagshantering, vilket ger ökad säkerhet för arbetsenheter.

1. Windows Update för företag: Med den här funktionen kan IT-administratörer hantera och kontrollera uppdateringar, så att enheterna hålls uppdaterade och säkra.

2. Microsoft Store för företag: En skräddarsydd butik som gör det möjligt för organisationer att hitta, förvärva och hantera appar för sin personal.

3. Kioskläge: Med den här funktionen kan företag ställa in och konfigurera enheter för engångsanvändning, t.ex. digital skyltning eller enheter som vänder sig till kunder.

4. Azure Active Directory: En molnbaserad tjänst för identitetshantering som hjälper organisationer att hantera åtkomst till applikationer, enheter och resurser.

5. Active Directory: En katalogtjänst som används för att hantera användare, grupper och enheter inom en organisation, vilket effektiviserar åtkomst- och säkerhetskontrollen.

6. Enterprise State Roaming med Azure: Med den här funktionen kan användarna synkronisera sina inställningar och appdata mellan olika enheter och samtidigt upprätthålla en säker åtskillnad mellan personliga data och företagsdata.

7. Dynamisk provisionering: IT-administratörer kan enkelt tillhandahålla och konfigurera enheter för användare och anpassa inställningarna så att de passar organisationens krav.

OEM vs RETAIL: Vad är skillnaden?

Vi har sammanställt en artikel som beskriver skillnaderna mellan OEM- och Retail-licenser. Du kan läsa den här.

Så vilket Windows 11 ska du köpa?

Fundera på om du verkligen kommer att dra nytta av de ytterligare funktioner som erbjuds i Windows 11 Pro. Om inte, är Windows 11 Home rätt val för dig.

Nu när du har bestämt dig för Windows-versionen är det dags att bestämma vilken licenstyp som passar bäst.

Välj en Retail-licens för ökad säkerhet och support från både oss och Microsoft, särskilt om du planerar att byta ut din dator inom en snar framtid. Om du däremot inte har för avsikt att byta dator eller moderkort och inte behöver Microsofts support passar en OEM-licens bättre.

Vi hoppas att denna artikel har varit till hjälp. Tveka inte att kontakta oss via Messenger-knappen i det nedre högra hörnet om du har några ytterligare frågor eller funderingar.